Na Belgische vraag stuurt HERA 215.000 vaccindosissen naar Afrika in de strijd tegen MPOX
Persbericht minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez
De donatie van 215.000 mpox vaccindosissen van de Europese Health Emergency Preparedness and Response (HERA) aan Africa CDC werd gefaciliteerd door een initiatief van België. De samenwerking kwam er na de noodoproep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat laten ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez weten.
Het apenpokkenvirus (mpox) verspreidde zich al in tien Afrikaanse landen. In 2022 waren de apenpokken reeds in opmars. Nu gaat het over een variant 'Clade 1'. Bij deze variant verspreidt de huiduitslag zich over heel het lichaam, niet enkel het gezicht en de geslachtsdelen. De variant werd reeds vastgesteld in onder meer Rwanda en Burundi. Vooral Centraal-Afrika wordt dus geteisterd.
Gezien de ernst van de situatie, de snelle verspreiding en het potentiële risico voor Europa, heeft België een formele vraag ingediend opdat HERA vaccins zou kunnen leveren. Zo’n vraag van een EU-land is nodig om HERA haar werk te laten doen. Met de proactieve Belgische houding draagt ons land bij tot de bestrijding van de epidemie in Centraal-Afrika en het risico op verspreiding naar Europa tot een minimum te beperken.
Frank Vandenbroucke: “Er is een ernstige noodsituatie in Afrika. Het virus maakt steeds meer slachtoffers. Bovendien laten virussen zich niet tegenhouden door landsgrenzen. We hebben eerder gevallen van apenpokken in ons land gehad. Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe variant opnieuw voet aan wal zal krijgen. Daarom moeten we nu ageren. Als je als land door een simpele ingreep het mogelijk maakt om maar liefst 215.000 vaccins ter plaatse te krijgen, dan is dat goed voor de mensen daar. Maar ook hier.”
Caroline Gennez: “Een van de prioriteiten van ons EU-voorzitterschap was het bouwen van een meer gelijkwaardig partnerschap tussen Europa en Afrika, door nauwer samen te werken op het vlak van gezondheid. Van dat werk zien we nu de resultaten. Deze vaccins zullen levens redden, en mee helpen de verspreiding van het mpox-virus te stoppen. Daarmee wordt nog maar eens bewezen dat internationale solidariteit wérkt: wij zullen hier onze gezondheid pas kunnen garanderen als de rest van de wereld dat ook kan.”
Billy Buyse